4 г. затвор за дрогиран шофьор, убил 17-годишен ученик на зебра във Варна

Актуални новини
14:23 - 29 Май 2024
2234
4 г. затвор за дрогиран шофьор, убил 17-годишен ученик на зебра във Варна

Ефективна вместо условна присъда за смъртоносна катастрофа, причинена с превишена скорост на пешеходна пътека и след употреба на канабис, постанови Варненският апелативен съд.

Това постановиха магистратите след извършената въззивна проверка на присъда на Варненския окръжен съд за водач, управлявал автомобил с превишена скорост, вследствие на което причинил по непредпазливост смъртта на непълнолетен.
Катастрофата е станала на пешеходна пътека и след употреба на марихуана.

Окръжният съд е определил изтърпяването на наложеното наказание от 3 години да бъде отложено с изпитателен срок от 5 години, а водачът да няма право да шофира в продължение на 5 години.

Вместо това горната инстанция постановила подсъдимият ефективно да изтърпи 4 години лишаване от свобода и
да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за 6 години и 4 месеца.

Шофьорът е признал фактите пред първата инстанция при съкратено съдебно следствие.

На 9 юни 2022 г. сутринта във Варна 19-годишният тогава Стефан Ст. пътувал с кола към работното си място. При включването си по бул. „Сливница" водачът ускорил до 94.64км/ч при позволени 50 км/ч. и така наближил пешеходна пътека близо до училище, обозначена с пътен знак, последван от светофар.

В същия момент 17-годишен ученик тръгнал да пресича булеварда по пешеходната пътека на червен за него светофар.
Заради високата скорост, шофьорът не могъл да спре и блъснал момчето, което получило тежка контузия на мозъка, която причинила смъртта му в болница.

Във взетите проби от подсъдимия е констатиран канабис.
Свидетели потвърждават форсиране на двигателя при навлизане по булеварда, шофиране с висока скорост и неправомерно пресичане от пострадалия.
Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.