4 министерства проверяват работното време на музеите

Целта е да видим защо променят графика през определени сезони на годината

Новини
14:55 - 09 Февруари 2024
1387
4 министерства проверяват работното време на музеите

Междуведомствена работна група, в която участват представители на министерствата на туризма, на културата, на земеделието и на регионалното развитие ще направи преглед на музеите в страната и тяхното работно време, както и на техните интернет страници. Целта е да се види защо много културно-исторически забележителности в страната, които са на тези музеи, имат ограничения в работното си време през определени сезони от годината. Това каза в парламента министърката на туризма Зарица Динкова в отговор на въпрос на депутати от "Възраждане".

Те изредиха много културно-исторически забележителности у нас, които не работят в определени сезони от годината, а през останалото време са отворени само след предварителна поръчка и то само за групи от над 10 човека. "Как си представяте, че чуждите туристи преди да дойдат да посетят страната ни, ще правят предварително заявки по телефона от германия, Великобритания и Япония", попита Веселин вешев от "Възраждане", който представи въпроса. 

"Не е нужно да се обаждат по телефона - историческият музей, който стопанисва тази забележителност, би трябвало да има интернет страница, през която да може да се заявяват онлайн посещения. Именно затова ще искам междуведомствената работна група да разгледа дали тези сайтове съществуват, как работят и дали представят информация по адекватен начин", каза Динкова. Колкото до работното им време, тя посочи, че тези исторически музеи в повечето случаи са общински и на съответните общини ще бъде обърнато внимание, че работното им време трябва да е по-адекватно. "Сегашните ограничения най-вероятно са заради отдалечен достъп, което пречи на придвижването до тях през определено време от годината", каза министърката.