4 обвинени по казуса с Nexo (ВИДЕО)

Организаторите имали имоти и яхти в екзотични държави

Новини
15:42 - 13 Януари 2023
7280
4 обвинени по казуса с Nexo (ВИДЕО)

4 души са обвинени по казуса с криптовалути "NEXO", като един от тях е ръководител на групата. На всички е забранено да напускат страната ни. Определени са парични гаранции на обвинените от по 1 лилион лева, стана ясно от пресконференция на службите. 

Иван Гешев определи акцията срещу Nexo като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантичесдките партньори.

По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и НСлС. Вероятно ще се наложи експертна помощ.

Само вчера е влизано в 15 обекта, разпитани са много свидетели. Голяма част от тях са се страхували и по делото ще бъдат представени с анонимни показания. 

Блокирани са много сметки, обвинени са 4 лица. На всички обвинени е забранено да напускат България. Двама са вероятно извън България, въпреки че по данни на граничния контрол те са у нас. Разследващите се съмняват обаче, че те са в България. Всички обвинени са български граждани, дейността извършвали от София. Групата действала от началото на 2018 година. Назначени са данъчни ревизии на обвиняемите. 

"Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Лицата са обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел да върши съгласувани в страната и в чужбина престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Предвидените наказания по тези обвинения са за лишаване от свобода над 3 години.

Имало е среща преди половин година, на която е участвал и бивш финансов министър, като на нея се е обсъждало как "Борика" може да участва в сделките с криптовалута. 

Българската връзка е дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД, регистрирано на 8 юни 2018 г.

“Това дружество ръководи цялата дейност на т. нар. група компании „Нексо“. Българското дружество е собственост на „Нексо Ей Джи“, регистрирано в Швейцария на 5 април 2018 г. То не разполага с никаква дейност”, добави Светослав Василев.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за съпричастен към палестинска терористична групировка, каза Светослав Василев, началник на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС. 

Разследването на службите продължава и в момента. Съществуват много нарушения, като е имало и опити на манипулиране на пазари. 

Прокурорите сравниха разследването като с това срещу КТБ. Борислав Сарафов обвини журналистите, че задават некомпетентни въпроси и ги призова да бъдат обективни по това сериозно разследване, а не да правят вътрешни политически борби.