40 000 настояват Оксфорд да отнеме дипломата на брунейския султан

Бойкотираха хотелите и авиокомпанията на Хасанал Болкиа

Новини
08:59 - 06 Април 2019
1609
40 000 настояват Оксфорд да отнеме дипломата на брунейския султан

Буря се изви над луксозната империя на брунейския султан Хасанал Болкиа, след като тази седмица малката, но богата монархия въведе в новия си Наказателен кодекс брутални средновековни методи за наказания, широко заимствани от шариата — ислямският закон, който урежда всички аспекти на живота и обществото. 40 хиляди души поискаха с петиция да се отнеме дипломата на султана по "Гражданско право" от Оксфорд.

Шариатът (в превод от арабски — пряк, правилен) е съвкупност от правови, морални и религиозни норми на исляма, които третират живота на ортодоксалните мюсюлмани. Строгата ислямска правна система въведе смъртно наказание чрез убиване с камъни за прелюбодеяние и гей секс, ампутация за признатите за виновни за кражби, и бичуване за аборт.

Само дни след като Бруней оповести, че Наказателният закон вече е действащ, известни личности обявиха бойкот на луксозните хотели, собственост на султан Болкиа по целия свят. Акцията започна Джордж Клуни, а след това протестната инициатива подкрепиха и други популярни личности.

Заради невиждан натиск от страна на ЛГБТ общността, лъскавите хотели бяха принудени да изтрият акаунтите си в социалните мрежи, а на видно място беше публикувана декларация от името на луксозната верига “Дорчестър”:

“Колекцията “Дорчестър” е всеобхватна и разнообразна компания и не толерира никаква форма на дискриминация. Въпреки, че вярваме в откритата и прозрачна комуникация, с неохота деактивирахме социалните страници на хотела поради персоналната злоупотреба, насочена към нашите служители, за които сме поели задължението да се грижим.”

Хотелската верига на брунейския султан деактивира акаунтите си в социалните мрежи

Освен по реномето на хотелите, нощувката в които започва от 1000 евро, протестите засегнаха и честта на султана.

Петиция настоява Кралският колеж на общопрактикуващите лекари на Великобритания да отмени почетното звание, връчено на султана на Бруней през 2013 г. „Отхвърляме всяка злоупотреба с човешки права и категорично осъждаме последните събития в Бруней”, пише в позиция на колежа.

Няколко университета в Обединеното кралство също са подложени на натиск да оттеглят наградите, връчени на султана на Бруней.

40 000 души настояха с петиция в четвъртък Оксфордският университет да отнеме почетната диплома по "Гражданско право" на султан Хасанал Болкиа. 

В отговор на драконовското законодателство, два други университета — Кингс Колидж Лондон и Университетът в Абърдийн — потвърдиха, че ще прегледат почетните степени, присъдени на брунейския владетел.

Болкиа има почетни степени още от от Московския държавен университет за международни отношения, Университета Чулалонгкорн, Тайланд, Университета Гаджа Мада, Националния университет в Сингапур и Университета на Индонезия.

Тазгодишните награди TV Choice Awards за първи път няма да се проведат в хотел “Дорчестър” в Лондон. Наградите, които се връчват всяка година през последното десетилетие неизменно в шикозната сграда, обявиха, че ще си търсят ново място.

Най-голямата компания за младежки и студентски пътувания в света TSA Travel заяви, че повече няма да използват услугите на Royal Brunei Airlines и преустановиха продажбата на билети за полетите на брунейската държавна авиокомпания. Всеки, който е закупил вече билет и не иска иска да го използва, може да го върне. Швейцарската компания ще възстанови сумата.