40 души екзекутирани в Саудитска Арабия от януари до юли

Увеличение на екзекуциите след края на председателството на Г-20 отчитат от "Амнести интернешънъл"

Новини
13:18 - 03 Август 2021
1191
40 души екзекутирани в Саудитска Арабия от януари до юли

Броят на смъртните присъди в Саудитска Арабия отново се е увеличил, след като страната се оттегли от председателството на Г-20 според международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", информира ДПА.

Между януари и юли тази година 40 души са били екзекутирани в кралството според доклад, публикуван днес от правозащитната организация. Това е повече, отколкото през цялата предходна година.

През 2020 г. - по време на саудитското председателството на Г-20 - са били екзекутирани общо 27 души.

Само през декември са били екзекутирани деветима души; Саудитска Арабия се оттегли от председателството на 1 декември.

"Веднага след като светлината на прожекторите на Г-20 върху Саудитска Арабия избледня, властите възобновиха безмилостното преследване на хора, които се осмеляват да изразяват свободно мнението си или критикуват правителството", коментира заместник-директорът на организацията в Близкия изток и Северна Африка Лин Маалуф.

Няколко души са осъдени на лишаване от свобода, а понякога и на смърт въз основа на "грубо несправедлив процес", допълни тя.

Според "Амнести" "признанията" се изръгват чрез изтезания.

През първата половина на годината хора също така са били осъдени на много години затвор заради сатирични публикации в интернет и правозащитен активизъм, наред с други неща.

След затвора много от тях са ги чакали забрани за пътуване, наред с други неща. Подобна забрана е наложена и на известната активистка за правата на жените Луджаин ал Хатлул. Тя е била осъдена на три години условно за застъпничеството си за прекратяване на забраната за шофиране на жени.

"Краткото прекъсване на репресиите, съвпадащо с домакинстването от Саудитска Арабия на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година, показва, че всяка илюзия за реформи е просто пиар ход", подчерта Маалуф.

Съобщава се, че най-малко 39 души все още са в саудитски затвори заради работата си за правата на човека или свободата на изразяване.

Кралството е една от страните с най-голям брой екзекуции в света. Според проучване на "Амнести" през 2019 г. са екзекутирани 184 души, някои от които публично.