40% от коронажертвите в Хърватия са в старчески домове

Общество
15:51 - 06 Май 2020
2634
40% от коронажертвите в Хърватия са в старчески домове

Страховитите 40%, или точно 34 от общо починалите от коронавирус 83 души в Хърватия, са ползватели на домове за възрастни хора, които системата не успя да защити, пише загребският "Ютарни лист", цитиран от БТА.

Смъртта на 18 души в дом за възрастни хора в Сплит извади наяве тежките условия, в които работят служителите в тези домове, половината от които са медицински сестри и персонал, пише вестникът.

Камарата на медицинските сестри извърши проучване, от което стана ясно, че условията за работа в домовете за възрастни хора са крайно лоши. Отбелязва се липсата на достатъчно екипировка, отнемане на дни от отпуската при самоизолация, огромна липса на сестрински кадри, прекалено голям брой хронично болни пациенти на една сестра и др.

Установено е, че 20 процента от медицинските сестри в тези домове нямат хирургически маски и цели 43 процента нямат защитно облекло. Четири процента още нямат защитни ръкавици, а една от сестрите казала, че носят една и съща хилрургическа маска по седем дни.

"Ютарни лист" пише, че е поискал коментар на проучването от ресорното министерство, но не го е получил до приключването на броя.