40 психолози утешават пловдивчани за коронавируса

Над 1000 обаждания на горещите телефони са приели доброволците

Новини
15:44 - 28 Март 2020
4166
40 психолози утешават пловдивчани за коронавируса

Рекордните 157 доброволци, сред които 40 психолози, са се включили тази седмица в „Календара на доброто” на Български червен кръст в Пловдив, информира местния сайт „Трафик нюз”.  Всеки ден по програма „Мобилни социални екипи“ червенокръстците доставяха топъл обяд на 178 човека, а продукти от първа необходимост и лекарства бяха закупени на над 50 възрастни хора.

„Изключителна благодарност към всички, които се включиха и работеха в тази тежка обстановка. Апелът ни продължава, набираме още доброволци. Нашата работа се разширява, все повече хора се обхващат. Хора, които са поставени под карантина, също имат нужда от медикаменти и закупуване на основни храни. Така че дейността е много обемна и се нуждаем от подкрепа. Герои тази седмица освен лекарите са и доброволците на Българския червен кръст, които са по улиците”, доволна е директорът на БЧК за Пловдив Таня Георгиева.

Доброволците на БЧК в Пловдив, работили безвъзмездно през седмицата, са 157 на брой.

Тя посочи, че не по-малко важни са и консултациите на кризисната телефонна линия. От 8.30 до 18 ч. на номер 0700 147 44 психолози доброволци на Червения кръст консултират гражданите за поведението им в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус. „Работата на психолозите е изключително полезна. Този контакт, който хората имат с тях, е също толкова съществен, колкото и материалното подпомагане. Не можем да го измерим в цифри, часове и километри”, допълни Таня Георгиева.

От старта на горещата линия до момента психолозите са отговорили над 1000 обажданията. За миналия ден, който е бил един от най-спокойните, обажданията са 45. Средно за ден са около 60, а в пикови моменти, когато излезе нова информация за някаква мярка, която трябва да бъде наложена, скачат на над 160. Толкова са били позвъняванията в събота, 21 март, след затварянето на подстъпите към областните градове.