4000 жени ловуват в България

Броят на дамите, отстрелващи дивеч, се увеличи двойно у нас за 5 години

Новини
06:25 - 04 Октомври 2019
11666
4000 жени ловуват в България

Броят на българките, ловуващи в България, се е увеличил двойно през последните 5 години и е достигнал почти 4 000. Това съобщи в интервю за в. „Телеграф” председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев. Утре се открива сезона за отстрел на дива свиня, а очакванията са хиляди представителки на нежния пол също да отстрелват глигани.

Броят на жените ловци в България е нараснал до 4 000, но само една дама е председател на ловна дружинка. Снимки: Ловен клуб "Белинда"

Според данни на Ловно-рибарския съюз, дамите у нас, нарамили пушка и дебнещи на пусия или чрез гонки дивеч, чувствително се увеличава всяка година, за разлика от мъжете авджии, които намаляват.

„Наблюдава се тенденция към намаляване на ловците. Към днешна дата броят им е около 130 000 души, а преди десетилетие са били близо 200 000. Сега за ловни билети кандидатстват много млади ловци, но броят на отказалите се е чувствително по-голям”, признава Васил Василев.

Макар все повече българки да отстрелват дивеч, засега само една дама е председател на ловна дружинка – в Смолянско. От няколко години жените-ловци членуват в свои собствени клубове, като първия от тях е „Белинда”. Председателят на националния дамски ловен клуб „Аврора” Зорница Николова също признава, че през 2013 г. жените авджийки са били около 2 000, докато днес бройката им доближава 4 000.

Сред най-известните жени ловджийки в България е световната шампионка по стрелба Нонка Матова. Тя има ловен билет от далечната 1980 г. Самата Матова обаче признава, че не е по убиването на животни. „Стрелям много точно, но без емоция. При мен е въпрос повече на техника, а не на онази тръпка да убиеш. Именно поради това не се чувствам победител над дивеча, а изпитвам по-скоро удовлетворение на собствените си умения от точна стрелба. Най-много стрелям при лова на пернати, но не пропускам и излетите за глигани”, казва Нонка Матова.

Тя има впечатляваща колекция от ловни пушки – уникати. Най-ценна й е пушката „Броунинг” 20-и калибър. „Подарък ми е за титлата „Най-добър стрелец в света” за 1985 г. от тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов. Другите ги награждаваха с пистолети, но на мен ми подариха ловна пушка. Изключително точна и перфектна”, разказва Нонка Матова.