406 млн. лв. дава държавата за изграждане на ВиК и пътища

Списъкът с общинските проекти е готов и е приет от служебното правителство днес

Новини
13:30 - 28 Септември 2022
2285
406 млн. лв. дава държавата за изграждане на ВиК и пътища

406 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на ВиК и пътна инфраструктура. Списъкът с общинските проекти, за които държавата ще отпусне средства, най-накрая е готов и е приет от служебното правителство на заседанието му днес. 

Това стана ясно от изказването на регионалния министър Иван Шишков след заседанието. Тези проекти се подготвяха и от предишното правителство, но служебният кабинет установи нередности и за това заедно с Националното сдружение на общините в България регионалното министерство изготви нови критерии за включване на проекти в списъка.

Всяка община има право само на един проект, като той трябва да има готова документация и разрешение за строеж.

Изключение се прави само за Карлово заради наводненията, където ще бъдат финансирани два проекта - за общинска пътна мрежа и ВиК инфраструктура, която е под нея. 

За ВиК проекти се отделят 126 млн. лв., за 54 общински пътища - 233 млн., а за 35 обекта от  уличната мрежа - 47 млн. лв. Държавата ще финансира 50% от стойността на проектите, като половината ще се отпуснат при сключването на договорите,  а останалата част - в края на годината, когато изпълнението им трябва да е готово, уточни Шишков.