42-ма социалисти искат стола на Корнелия Нинова

Политика
17:00 - 03 Август 2020
7384
42-ма социалисти искат стола на Корнелия Нинова

Цели 42-ма са номинираните за поста председател на БСП, научи Lupa.bg. За прекия избор на партиен лидер обаче те трябва да бъдат редуцирани до 5-6 души. За да се случи това, е нужно спешно да бъде свикан Национален съвет на БСП. Но Корнелия Нинова бягала от тази стъпка, довериха от „Позитано” 20.

Вариантите кандидатите да бъдат отсeти са два: или пленумът да направи това чрез гласуване, или всеки от тях да попълни декларация, че е съгласен да бъде кандидат-лидер. Ако всичките 42-ма го направят обаче, прекият избор за най-високия пост в БСП ще стане повече от сложен, даже пародиен. Пленумът обаче трябвало да бъде свикан по още една неотложна причина:

„Националният съвет на партията спешно трябва да избере временен председател - защото след 12 август Корнелия вече не може да изпълнява тази длъжност, тя ще е в предизборна кампания!”, обясниха озадачени социалисти и припомниха, че прекият избор за партиен лидер е само след месец – на 12 септември.

Червени депутати предупредиха, че Корнелия Нинова искала на всяка цена да избегне това и планирала да назначи свой заместник служебно.

„Само че това е в нарушение с партийния устав”, подчертаха от столетницата.  Тя се притеснявала от решението на партийното ръководство, защото загуби и битката в София, и тази за БСП-жени. В столицата вместо нейният човек Георги Свиленски за втори път спечели Калоян Паргов. А шеф на жените социалистки у нас стана Дора Янкова, която също е сред критиците на Нинова. 

Последната възможна дата, когато може да се насрочи пленум, е в неделя, 9-и август. Засега обаче нямало индикации за такъв.