42 милиарда: Основателят на "Лидл" е най-богатият германец

Състоянието на Дитер Шварц е колкото бюджетът на Германия за отбрана за 2020 г.

Икономика
12:34 - 20 Септември 2020
4769
42 милиарда: Основателят на "Лидл" е най-богатият германец

Дитер Шварц е обявен за най-богатия германец, като състоянието му се изчислява на 41,8 милиарда евро.

81-годишният основател на веригите „Лидл” и „Кауфланд” Дитер Шварц е обявен за най-богатия германец, става ясно от класацията на най-богатите германци, публикувана от германското неделно издание „Велт ам Зонтаг”, предаде БГНЕС.

Той оглави листата на най-богатите германци и преди година. Тогава стана ясно, че рупата "Шварц" има оборот от 104,3 милиарда евро и все още е най-големият семеен бизнес в страната. Според в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" богатството на Дитер Шварц е почти толкова голямо, колкото бюджетът на Германия за отбрана за 2020 г.

Второто място е отредено на семейство Райман, чието състояние възлиза на 21,25 милиарда евро. Разнородният семеен бизнес се управлява чрез холдинга JAB, базиран в Люксембург.

На трето място е семейството на Волфганг Порше – председател на надзорния съвет на германския автомобилен производител „Порше” АД и член на надзорния съвет на акционерните дружества „Фолксваген” и „Ауди”. Общото състояние на семейството се изчислява на 20 милиарда евро.

Общото състояние на хилядата най-богати германци, по оценка на изданието, възлиза на 1,1 трилиона евро, което е с 0,76 % повече от миналата година.