44% от хотелиерите изреваха, не могат да посрещнат разходите си

Новини
12:26 - 25 Септември 2020
1684
44% от хотелиерите изреваха, не могат да посрещнат разходите си

44 % от предприемачите в хотелиерския бизнес могат да обслужват до половината от разходите си, сочи анкета на националния статистически институт, проведена през август заради пандемията от Covid-19. Малко над една трета от тях заявяват, че в краткосрочен план могат да се справят с всичките си задължения, а останалите - че не могат да се справят без чужда помощ.

Над половината от предприемачите в туристическия и хотелиерския бизнес са готови да предложат алтернативни периоди за осъществяване на резервациите на своите клиенти, сочи още проучването, проведено в поредния месец на извънредна епидемична обстановка заради Covid-19. 63 % са декларирали намаление на цените на пакетните услуги, а 49 на сто - на нощувките.

Според анкетата, предприемачите, получили правителствена подкрепа, са готови да запазят дори и увеличат наетия персонал в краткосрочен план.

39 % от работодателите заявяват, че приходите им са се запазили спрямо юни, докато близо 35 на сто декларират увеличение. Август бе основният месец, на който туристическият бранш разчиташе за "спасяване" на сезона, който е повлиян сериозно от пандемията.