45 години затвор за бивш президент на Хондурас в САЩ

Хуан Ернандес беше осъден по обвиненията в трафик на наркотици

Новини
09:02 - 27 Юни 2024
787
45 години затвор за бивш президент на Хондурас в САЩ

Бившият президент на Хондурас Хуан Ернандес беше осъден в сряда в Ню Йорк на 45 години затвор и глоба от 8 милиона долара по обвиненията в трафик на наркотици от федерален съд в САЩ, съобщава АП.

Съдия П. Кевин Кастел заяви, че наказанието трябва да послужи като предупреждение за "добре образованите, добре облечени" хора, които получават власт и смятат, че статусът им ги поставя над правосъдието, когато нарушават закона.

"Невинен съм, каза Ернандес при произнасянето на присъдата. Бях погрешно и несправедливо обвинен."

В дълго изявление, прекъсвано от съдията, който многократно му напомни, че това не е време за преразглеждане на процеса, Ернандес се представи като герой на движението за борба с трафика на наркотици, който се обедини с американските власти при три администрации на президента на САЩ за намаляване на вноса на лекарства.

Но съдията каза, че доказателствата от процеса доказват обратното и че Ернандес е използвал "значителни актьорски умения", за да изглежда, че е кръстоносец срещу трафика на наркотици, докато е разполагал полицията и военните на своята нация, когато е необходимо, за защита на търговията с наркотици.

Кастел нарече Ернандес "двуличен политик, жаден за власт", ​​който защитава избрана група трафиканти.