450 цивилни в Харков са убити или ранени

Това заявиха от правозащитната организация „Хюмън райт уоч”

Русия
12:44 - 18 Март 2022
2531
450 цивилни в Харков са убити или ранени

В Харков руските въоръжени сили показаха пренебрежение към живота на цивилните, като многократно атакуваха населени места, каза Хю Уилямсън, директор на Европа и Централна Азия в правозащитната организация „Хюмън райтс уоч” в доклада за действията на руската армия във втория по големина град в Украйна през първите 11 дни от войната, информира руската служба на Би Би Си.

"В резултат на въздушни удари и обстрели на населени места бяха убити или ранени над 450 цивилни. От атаките са пострадали жилищни сгради, училища, църкви и магазини, оставяйки хората без храна и лекарства.

Обстрелът нанесе щети на инфраструктурата в града, лишавайки жителите от жизненоважни услуги като електроснабдяване, отопление и водоснабдяване.." се казва в доклада.

"Руските военни може да смятат, че имат право да игнорират законите на войната, когато атакуват Харков, но отговорните ще бъдат преследвани от Международния наказателен съд за военни престъпления", казва Хю Уилямсън.

Миналия месец прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) обяви откриването на разследване на възможни военни престъпления в Украйна - ход, приветстван от държавните и правителствените ръководители на ЕС по време на срещата им на върха във Версай в петък.

Военните престъпления, съгласно международното право, включват целенасочено атакуване на цивилни лица, както и нападения, които причиняват непропорционално големи цивилни жертви предвид военната цел. Това включва атаки срещу болници, клиники, училища, исторически паметници и други ключови граждански обекти, както и атакуване или бомбардиране на градове, села или жилища, които не са защитени и които не са военни цели.

"Очакването за наказателно преследване на някого за военни престъпления и престъпления срещу човечеството е да може да се докаже лична отговорност и това, че въпросният човек ръководи или отговаря за политика за извършване на тези престъпления. И това може да се окаже много трудно, особено когато нямате съдействието на държавата, от която произхожда този човек, което очевидно не бихме имали в случая с Русия," казва Марти Флакс, директор на Инициативата за човешки права към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон..

МНС съди физически лица. Той не съди държави. Например в настоящия конфликт Русия не може да бъде обвиняема страна, но Владимир Путин може да бъде обвиняем.