4500 души са болни от СПИН в България

Днес тази диагноза не е равносилна на смъртна присъда, коментира проф. Радка Аргирова

Здраве
19:24 - 11 Август 2022
7080
4500 души са болни от СПИН в България

В България около 4500 души са болни от СПИН. Това съобщи днес в Стара Загора проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. През 1987 г. тя е създател на първата потвърдителна лаборатория по СПИН в България.

"За разлика от 1981 г., когато бе описан първият случай на болестта в света, днес тази диагноза не е равносилна на смъртна присъда", допълни проф. Аргирова. Тя уточни, че в момента светът разполага с близо 40 лекарства за лечение на СПИН, които могат да се прилагат в различни комбинации и удължават човешкия живот до границите на биологичните възможности на отделния човек.

Проф. Радка Аргирова

Сред серопозитивните има и популярни личности. Единственият, който си е признал публично, е певецът и актьор Иво Димчев. Той е на терапия от 10 години и твърди, че контролира състоянието си. В свое интервю неотдавна Иво Димчев разкри, че знае за още няколко родни знаменитости, диагностицирани със СПИН, които обаче на този етап предпочитат да не споделят публично състоянието си.