47% намират вота на недоверие за справедлив

2/3 от хората са убедени, че институциите са виновни за водната криза

Общество
14:21 - 22 Януари 2020
1578
47% намират вота на недоверие за справедлив

2/3 от българите са убедени, че институциите са виновни за водната криза. Това сочи ново проучване на „Галъп” от средата на януари. 

69% от анкетираните избират отговора „Водната криза е последствие от дейността на хората и институциите“. 15% предпочитат опцията „Не съм достатъчно запознат с този въпрос“, а 4% се затрудняват да отговорят. Между електоратите на различните партии почти няма разлика в отговорите. Само при привържениците на управляващите са малко по-високи дяловете на отговори от типа „природата е виновна“.

При така създалата се ситуация 47% от запитаните намират искането на вот на недоверие за справедливо, а само 27% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Единствените, които рязко контрастират на общия фон, са привържениците на управляващите партии.

В средата на януари 41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% - не. Останалите се затрудняват. Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 35% искат, но 40% не искат.

За сравнение, след „Апартаментгейт“ през пролетта дяловете на искащи оставка бяха подобни на сегашните – 42%, които искат, и 33%, които не искат. Предсрочни избори пък тогава искаха 40%, срещу 38%, които не искаха.