5 г. след убийството: Пуснаха д-р Иван Димитров да пътува в чужбина

Общество
15:58 - 20 Февруари 2023
2487
5 г. след убийството: Пуснаха д-р Иван Димитров да пътува в чужбина

5 години след убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха пловдивският лекар д-р Иван Димитров получи разрешение да напуска страната. Досега той имаше забрана да излиза извън пределите й. 

Делото се разглежда за втори път от въззивната инстанция, след като беше върнато от ВКС заради непълноти в мотивите към осъдителната присъда. Д-р Димитров е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, след като в нощта срещу 2 март 2018 г. стрелял 3 пъти с незаконен пистолет по крадеца, влязъл да тършува в гаража му. По думите на лекаря преди това Жоро Джевизов го замерил първо с нож, а след това и с метална табела.

По настояване на прокурора Иван Перпелов вещи лица ще трябва да представят физико-трасологично заключение дали от хвърлен нож може да бъде нанесена рана, каквато е имал на крака си д-р Иван Димитров, и дали разкъсването на анцуга му съответства на такова нападение. Така би трябвало да стане ясно дали докторът наистина е пострадал от замеряне с нож, или има шанс да се е самонаранил, за да докаже, че е бил атакуван, преди да стреля.

Повторно ще бъдат разпитани двамата полицаи, дошли на местопрестъплението, както и съседи, на които не са задавани въпроси в рамките на съдебното следствие.

Следващото заседание по делото е на 14 март.