5 години затвор за екоактивист заради блокиране на магистрала

Роджър Халам и още четирима „зелени“ получиха общо 21 години затвор за създаден пътен хаос

Новини
15:04 - 19 Юли 2024
1320
5 години затвор за екоактивист заради блокиране на магистрала

Роджър Халам, ръководител на активистката организация "Джъст стоп ойл", и още четирима души получиха общо 21 години зад решетките, след като в. "Сън" разкри заговора им за блокиране на магистрали.

58-годишният Халам, 38-годишният Даниел Шоу, 58-годишната Луиза Ланкастър, 35-годишната Лусия Уиттакър Де Абреу и 22-годишната Кресида Гетин блокираха магистрали с щуротиите си.

Журналист на "Сън" разкри плановете на групата пред полицията, след като влезе под прикритие в Zoom разговор, в който бе обсъждан заговора.

Групата причинила повече от 50 000 часа закъснение на превозните средства,

което засегнало повече от 700 000 автомобила, и оставила магистралата М25 във Великобритания "компрометирана" за повече от 120 часа.

Те бяха осъдени на общо 21 години затвор днес, след като хаосът от ноември 2022 г. струваше на британските данъкоплатци £1,1 млн. паунда.

Съдията Кристофър Хеър заяви безмилостно за екоактивистите: "Простият факт е, че всеки от вас преди известно време е преминал границата от загрижен активист до фанатик. Вашият фанатизъм ви е направил безразлични към правата на вашите съграждани."

Около 45 души създадоха блокади на магистралата,

припомня изданието за колосалната блокада. Един полицейски служител е получил сътресение на мозъка и натъртвания, след като е бил свален от мотоциклета си в движението, предизвикано от един от протестиращите.

Съдия Хехир заяви, че разговорът на групата в Zoom показва "колко сложно планирано е било нарушението и каква е била неговата детайлност". Той го оцени и като "убедително доказателство" за съществуването на заговор.

Всичките петима обвиняеми бяха осъдени за заговор за причиняване на обществено безпокойство.

Предводителят на екоактивистите Халам беше осъден на пет години затвор, а останалите четирима протестиращи получиха по четири години лишаване от свобода. Днешните присъди са по-скромни от тези, които получиха протестиращите от "Just Stop Oil" Морган Троуланд и Маркъс Декър за това, че се покатериха на прелеза на Дартфорд. Те получиха съответно три години и две години и седем месеца за демонстрацията през октомври 2022 г.

Ефективните присъди идват, след като

репортер вестник The Sun се внедри под прикритие в среща на JSO и предаде на полицията записи на заговора на зелените активисти

за издигане на магистрални блокади. Всички осъдени са участвали в разговор по Zoom, опитвайки се да наберат потенциални доброволци за протестната акция.

След сигнала от страна на медията полицията се задейства и ограничи мащаба на протеста, а Националната пътна служба осигури спешна заповед на Върховния съд, за да предотврати нарушаването на реда.

“Хората пропуснаха полети, хората пропуснаха погребения.

Престъпленията, извършени от всичките петима от вас, наистина са извършени и, както вече ясно заявих, трябва да последват продължителни присъди лишаване от свобода.", заяви още пред обвинените съдията по делото.

Поддръжниците на обвиняемите изразиха възмущението си от присъдите, които бяха произнесени след двуседмичен процес, в който съдия Хеър постанови, че съдебните заседатели не трябва да вземат под внимание доказателствата за климатичните промени.

Обвиняемите искаха да изтъкнат това като основен мотив за действията си.