В наше село правят кашкавал за 5 000 лв.

Край Сливен се намира най-голямата ферма за магарета в България

Актуални новини
11:55 - 20 Октомври 2025
2826
В наше село правят кашкавал за 5 000 лв.

Близо до Сливен в село Селеминово се намира най-голямата ферма за магарета в България. „В момента магаретата са около 400”, споделя Иван Кючуков. Той и семейството му започват да отглеждат магарета преди 11 години, разказва Нова телевизия.

„Чухме разговор за магарешко мляко, хареса ни идеята и решихме да започнем”, разказва Иван. И създават ферма за магарета в България. Производството на магарешко мляко е изключително трудно.

А те си поставят задачата да направят нещо, което никой в света не е успял. Кашкавал от магарешко мляко.

„Ние го разработихме и го направихме от 100% чисто магарешко мляко, няма чуждовидово никакво”, обяснява Иван. В екипа влиза и проф. Найденова от Тракийският университет. Над 8 години тя разработва технологията за кашкавала и го патентова. „Като нашия тип кашкавал, който ние патентовахме и направихме, няма по света. Навсякъде е винаги с добавка или на други видове млека или на желатин, или на различни други добавки”, обясни проф. Николина Найденова.

„Нашата цена е 75 лева за литър мляко, а за кашкавала - огромна е цената. Себестойността на кашкавала  е около 5 000 лева, без да се слага надценка на нашия продукт”, обяснява Иван.

„Това е продукт 100% от магарешко мляко. До момента не е произвеждан никъде в света. Вкусът му е приятен, сега му предстои зреене, ще му трябват определени дни, за да узрее и да му се развият вкусовите качества”, обяснява Иван. Интересът към магарешкото мляко в България расте. „Антиоксидантите свойства на магарешкото мляко са изключително високи и много добре влияе на човешкия организъм”, смята проф. Николина Найденова.

„200 милилитра на ден сутрин, 100 милилитра на гладно и късния следобед, също 100 милилитра - това е за възраст деца от 2 годишна нагоре, без значение каква е възрастта”, обяснява Иван. В болница в Сливен се провежда в момента изследване за това как влияе магарешкото мляко на имунитета на децата. А другото голямо предизвикателство, което очаква международно признание, е сирене от магарешко мляко.

„Предизвикателството беше да докажем, че наистина може да стане, защото в научните среди и статии твърдяха, че не може да се получи продукти от чисто магарешко мляко и всъщност това беше нашето предизвикателство, стимул и нашият двигател, за да докажем, че наистина може да стане”, казва проф. Найденова.

„За сиренето цената ще е някъде около 2-3 хиляди лева, защото там се прави с по-малко количество мляко”, обяснява Иван Кючуков.

И така се създава най-голямата магарешка ферма в България. Тя продължава да е инвестиция и за печалба от нея трудно може да се говори, но реално се спасяват магаретата, които се считаха доскоро за изчезващи от страната.