5 години затвор за фашизъм и оскверняване на знамето

Символите и химна на ЕС също ще бъдат защитени от закона

Общество
14:35 - 24 Юли 2019
11284
5 години затвор за фашизъм и оскверняване на знамето

Нови изменения в Наказателния кодекс (НК) предлагат депутатите от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро и Милен Михов, по идея на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов, които още миналата седмица призоваха за промени.

Става дума за чл. 108, който касае проявите на фашистка или друга антидемократична идеология, както и опетняването на националния флаг, герба или химна на България и Европейския съюз. Предложението на двамата народни представители е максималният размер на наказанията за подобни прояви да се завиши на "до 5 години затвор".

Повод за измененията са няколко прояви в последно време на разпространение на фашистка идеология. Един от най-ярките случаи е от април т.г., когато Съдебната палата в Бургас бе облепена със снимки на Адолф Хитлер и свастики навръх рождения му ден. По-късно, през юни из град Кюстендил бяха разлепени плакати с лика на генерал от Вермахта, облечен в униформа с нацистки знаци.

"Съгласно разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от Наказателния кодекс, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, той безусловно ще бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Така предвиденото наказание се оказва несъответно на безспорно високата степен на обществена опасност на такива престъпления, особено когато деянията са свързани с проповядване под една или друга форма на фашистка идеология", пишат в мотивите си вносителите.

Според тях по-строго наказание трябва да има и за извършителите на опетняване на герба, знамето или химна на България и ЕС, тъй като "и в този случай, ако извършителят е пълнолетен, неосъждан и не е извършил друго престъпление, ще бъде освободен от наказателна отговорност, като съдът ще бъде задължен да му наложи само административно наказание – глоба".

Последният подобен случай, който доби популярност беше от лятото на миналата година, когато собственикът на старозагорски сайт Михаил Михайлов пусна клип в интернет на който се вижда, че запалва българското знаме и уринира върху него. На първа инстанция Михайлов бе осъден на 2 години затвор за тези си действия, предава "Правен свят".