5-метрови метални конструкции са убили работниците в АЕЦ "Козлодуй"

Националната следствена служба ще нищи причините за трагичния инцидент

Общество
08:34 - 17 Декември 2019
1261
5-метрови метални конструкции са убили работниците в АЕЦ "Козлодуй"

Жертви край Козлодуй - двама души загинаха в района на атомната централа, а още двама работници са ранени. Инцидентът стана в хранилище за радиоактивни отпадъци. Хората са били затиснати от тежка арматура. Това е строителна авария и няма опасност от радиация, увериха властите.

Все още няма никакъв достъп до строителната площадка. Цивилни лица и журналисти не се допускат, на нея влизат само служители. След инцидента дейностите на площадката са спрени.

„Основна грижа на обекта е на надзора. Има и консултант по безопасност. За да се разреши строителство на обекта, се изготвя план за безопасност. Нашият персонал основно има грижата да контролира какви материали се влагат и как се изпълнява проекта, за да може в бъдеще хранилището да изпълнява функциите си на защитна бариера. Идеята е да намерим коренната причина, за да не се повтаря такова нещо”, заяви пред Нова тв заместник- изпълнителният директор на фирмата - възложител.

Случаят е изключително сложен и ще бъде поет от Националната следствена служба под наблюдението на Окръжна прокуратура – Враца.

Оказва се, че става въпрос за огромни, 5-метрови метални конструкции, които са на сноб и се спускат от кран. Къде точно е причината – дали в недоброто укрепване на крана, дали е човешка грешка, това тепърва ще става ясно. Тези метални конструкции се пускат в голяма дупка около метър и половина-два. В момента на спускането в дупката е имало двама души, отстрани също е имало двама. Тези метални конструкции падат, убиват двамата вътре, а двамата отстрани биват ранени.