50 000 българки търсят сперма по интернет

Новини
13:45 - 03 Април 2019
35886
50 000 българки търсят сперма по интернет

Над 150 000 двойки у нас не могат да имат деца заради репродуктивни проблеми. Близо една трета от тях се нуждаят от донор на яйцеклетки или сперматозоиди, за да могат да имат бебе. Тези данни са приблизителни, тъй като няма национален регистър, а всяка болница си води собствен. Тенденцията според медици обаче е все повече хора отчаяно да търсят донори преди всичко в социалните мрежи. Има десетки форуми и сайтове, които са се превърнали в истински пазар на сперма.

Хиляди жени, решили да станат майки, търсят спасителния вариант пред компютъра си докато разглеждат снимки на котенца. Понеже почти една четвърт от дамите у нас, търсещи  бащи за децата си в сайтове за донори, са момичета под 25 години, световната мрежа е техният втори дом. Именно в специализираните сайтове, мъже дори публикуват снимки и лична информация и дават контакти. В определени сайтове, дамите, желаещи да си доставят генетичен материал от избран от тях татко, отговарят на въпроси в тест и накрая получават отговор какво могат да получат срещу изискванията си. Материалът се доставя като пратка от сайта, което е изключително рисковано. Освен това течността няма как да бъде изследвана и може да се окаже пълна измама.

"Свързах се с мъж с никнейм Cezar_Banishora, който твърди, че е помогнал до този момент на повече от 30 семейства. Писа ми, че има изпитана система - пристига до дома с микробус, пълни епруветка със семенна течност на място и ти я оставя пред вратата. Цената е 250 лв. В профила си е записал, че е на 29 години, висок 186 см. Отказа обаче да ми даде снимка и се отказах. А и мъжът ми имаше колебания, че схемата изглежда малко като телефонна измама, заяви пред Lupa.bg 26-годишната Искра от София.

Напоследък броят на младите жени, търсещи партньор за донор, расте неуправляемо именно в нерегламентирани канали. У нас донорството е регламентирано като безвъзмездна дейност и мъжете не получават пари за сперматозоидите си. Правилата дават възможност на донорите да се покрият само разходите около даряването на генетичния материал – транспорт, хотел, изгубено работно време. Всяка клиника сама определя колко да отдели за дарителите. Повечето от тях взимат средно по 200-300 лева.

Проверка на Lupa.bg откри над 150 мъжки профила в специализираните сайтове, които предлагат срещу различни суми "бели човечета" за семейства с проблеми. Някои твърдят, че практикуват донорство от години и имат дузини доволни клиенти и по няколко десетки бебета зад гърба си. Което не е съвсем законно, но и органите на реда си затварят очите заради слабата регулация.

Тайните бащи имат право на 5 бебета

Изискванията за донорство по наредбите на МЗ не са една и две. Мъже над 40 не могат да бъдат осеменители, а един кандидат не може да става татко на повече от 5 деца. След като някоя жена забременее за пети път от един донор, целият контейнер с материала се изхвърля, поне в специализираните болници. Кандидат-бащите трябва да нямат и проблеми със зрението, даже да не са прекалено окосмени, твърдят ембриолози.

В клиника за репродуктивни проблеми процедурата по даряването трае около 3 месеца, следва 6-месечна карантина на генетичния материал. Ако сперматозоидите не оцелеят на минус 200 градуса, донорът отпада автоматично. В повечето отделения със спермални банки, изкуствената инсеминация е пакетна услуга с цени от 800 до 2000 лева. В цената е включена обработката и подготовката на генетичния материал, гинекологичен преглед, ултразвуковото проследяване на процеса и две до три инсеминации по преценка на гинеколога. Някои от семействата с репродуктивни проблеми у нас настояват да си платят, за да бъде блокирана спермата на донора, с помощта на която се е родило първото им дете, за да не я ползва никой друг. Материалът се съхранява в криобанка, докато семейството не реши да има и второ дете.

Тайните татковци минават и през жестока цедка. Така на всеки 10 души едва един се оказва подходящ. Кандидат-татковците са подлагани и на сериозни изследвания, като броят им варира от 10 до 15 в зависимост от клиниката. Цялата процедура по одобряването трае минимум 3 месеца. След това генетичният материал е под карантина 6 месеца. Ако сперматозоидите не могат да преживеят на минус 200 градуса, донорът се отхвърля автоматично.

„Неведнъж се е случвало след години жени да водят цяло разследване, само и само да научат кой всъщност е таткото на детето”, разказват медиците. Анонимността на донорите обаче е правило №1 за криобанките. За целта се прави двойно кодиране - при даряването на семенна течност дарителят се записва под един код, а в каталозите, предназначени за двойките с репродуктивни проблеми, под друг. Информацията за самоличността на донора се съхранява в лечебното заведение за период от 30 години и се счита за служебна тайна

Когато се работи чрез нелегалния пазар в интернет обаче, нещата са доста по-прости. Срещу теб не стои реална личност, а само сбор от нули и единички. Именно по тази причина мнозина предпочитат този вариант.