50 000 труса в Антарктида за 3 месеца

Не е ясно защо се тресе леденият континент

Мистика
23:14 - 19 Декември 2020
6178
50 000 труса в Антарктида за 3 месеца

В днешно време в Антарктида се случват много странни явления - повече от 50 000 труса са разтърсили ледения континент от края на август досега. Учените никога не са виждали толкова впечатляващ скок на сеизмичната активност.

Големи земетресения с магнитуд 6 по Рихтер, както и хиляди други малки земетресения са регистрирани в пролива Брансфийлд, 96 км широк океански канал между Южните Шетландски острови и Антарктическия полуостров.

Въпреки че в близост до пролива се намират няколко тектонски плочи и микроплочи, и в резултат на това могат да се получат земетресения, последните три месеца са необичайни. По-голямата част от сеизмичността е концентрирана предимно през септември, с повече от хиляда земетресения на ден. 

Трусовете са станали толкова чести, че самият пролив, веднъж нарастващ в ширина със скорост от около 7-8 мм годишно, сега се разширява с 15 см годишно. Това е 20-кратно увеличение, което предполага, че точно сега Шетландските острови се отделят по-бързо от Антарктида, казва Серджо Бариентос, директор на Чилийския център за проследяване на земетресения. На този етап учените не знаят причините за този аномален геоложки феномен.