50 бона глоба за незаконна сеч в Борисовата градина

Премахнати са съвсем други дървета, вместо разрешените от Трайчо Трайков

Общество
15:53 - 01 Февруари 2023
1532
50 бона глоба за незаконна сеч в Борисовата градина

Без разрешение са изсечени около 20 дървета в Борисовата градина, в района на къпалнята "Мария Луиза", съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Сигнал за сечта е подаден от директора на "Паркове и градини" ландш. арх. Милена Васева.

Проверка е установила, че има издадено разрешително за премахване на други пет иглолистни и пет широколистни дървета. За тях екологът на район "Средец" е преценил, че са напълно изсъхнали и израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. На това основание кметът на района Трайчо Трайков на 26 януари е издал разрешение на собственика на къпалнята - фирмата "Парк Мария Луиза" АД за премахването им. Вместо тях, обаче, са изсечени съвсем други дървета, а издънките са оставени.

Екип на дирекция "Зелени системи" е предупредил представители фирмата-собственик всички дейности по премахване на дървета да бъдат спрени.

"За това изключително грубо нарушение налагам максималната глоба от 50 000 лв. на дружеството-собственик на терена "Парк Мария Луиза", обяви Фандъкова. В санкционираното дружество участва общинската фирма "Софийски имоти" с дял от 42%. Мажоритарният дял се държи от две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка.