50 г. след САЩ: Китай заби знамето си на Луната

Космическата сонда успя да сложи флага, докато взимаше проби от спътника на Земята

Новини
21:00 - 05 Декември 2020
3270
50 г. след САЩ: Китай заби знамето си на Луната

Китай постави знамето си на Луната. Това е част от мисията на китайската космическа сонда "Чан'ъ-5 а,  която взе проби от повърхността на спътника на Земята. Докато извършваше научната си работа, роботът разгърна малко китайско знаме и го заби на повърхността. Така Китай стана втората държава, чийто флаг е на нашия спътник.

Преди повече от 50 години американските астронавти поставиха своя флаг на Луната. Общо 5 американски знамена са сложени там в периода от 1969 г. до 1972 г. Според снимки от 2012 г. те още стоят изправени, но вероятно вече са напълно бели заради радиацията от слънцето.

"Механизмът за разгъване на знамето беше предвиден така, че да може да се направи снимка, след като бъде извадено. Трябваше да се вижда целият флаг, а също така космоса и повърхността на Луната. За да бъде механизмът безопасен за целостта на космическия апарат, бяха използвани специални заварки. Те издържат на много ниски температури и представляват новоразработена технология", поясни Ли Юнфен, ръководител на дирекция в Китайската космическа агенция.