50 лева за ваксина-сертификат? Алтернативната левица казва "не"

Политика
15:48 - 22 Януари 2021
3101
50 лева за ваксина-сертификат? Алтернативната левица казва "не"

Партията на Красимир Янков Българска прогресивна линия остро възрази срещу намерението на правителството да бръкне в джоба на всеки ваксиниран с 50 лева, за да му издаде електронен сертификат, че е ваксиниран срещу COVID-19.

"Зам.-министърът Жени Начева разясни какви са вариантите да се сдобием с ваксинационен сертификат. Единият е като си закупим електронен подпис, който за физически лица е между 40- 50лв. годишно, а другият като се наредим на дългата опашка пред вратата личния лекар в условия на пандемия. Ние смятаме, че Здравната система и всичките й елементи трябва да бъдат в услуга на пациентите, а не обратното", пишат в позиция от алтернативната на БСП левица.

И добавят - че след нереалистичната цена на ПСР теста за коронавируса, плащането и на електронен подпис за целите на ваксинационния процес, е абсурдно. "И всичко това, въпреки че плащаме редовно здравните си осигуровки. Защитата на личните данни и добрата медицинска практика дава и други възможности за придобиване на въпросния сертификат", ядосват се сподвижниците на Янков. 

Снимка: Агнес Методиева