50 % от българите готови да станат донори на органи

46 българи са с шанс за живот след трансплантация от началото на 2019-а

Новини
21:41 - 18 Декември 2019
2139
50 % от българите готови да станат донори на органи

Половината от българите вечe са готови да станат  донори на органи. Промяната е сериозна, защото само преди 2 месеца процентът на съгласните да спасят живот са 32%. Увеличава се и броят на българите, които биха дали съгласието си техен близък да стане донор, предаде БНТ. 
 
В рамките на кампанията "Да! За живот" бяха разпечатани и разпространени 50 000 донорски карти със символичен характер. 

"Единственото, което се изисква е да заявят своето желание за получаване на такава карта, както и за ясен адрес и пощенски код, на която може да бъде изпратена.
И въпреки че картите се радват на голям интерес, голяма част от хората не искат да бъде сменен статутът им.", заявява зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова

След края на кампанията, лекари и власти ще продължат усилията в посока на донорството, като част от мерките на Националната програма за насърчаване на донорството, която беше приета от Министерския съвет. 

Освен създаване на Национален координационен съвет и обучение на повече лекари, особено внимание ще бъде обърнато и на малките болници.

По-малките лечебни заведения при наличие на предполагаем случай на потенциален донор и невъзможност за реализирането му да имат логистичен план за трансфер до донорски и трансплантационен център,предлагат от Министерство на здравеопазването.  

От началото на годината 46 българи са получили шанс за живот след трансплантация.