50% от българите страдат от разширени вени

Всеки пети от пациентите с хронична венозна болест е в напреднал стадий на заболяването

Здраве
16:40 - 15 Май 2019
3157
50% от българите страдат от разширени вени

Над 50 на сто от българите страдат от разширени вени, а всеки пети от пациентите с хронична венозна болест е в напреднал стадий на заболяването. Това съобщи пред журналисти проф. Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в болница "Св. Марина" – Варна. По думите му честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете, но над 60% от страдащите от хронична венозна болест не са били лекувани.

Признаците на заболяването са лесна уморяемост, тежест в краката, болка, зачервяване, чувство на затопляне, схващане през нощта, подути глезени в края на деня.

Като рискови фактори за развитие на разширени вени се приемат наследствеността, липсата на двигателна активност, бременността, приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол.

Лекарите препоръчаха ежедневна двигателна активност. В рамките на Националната информационна кампания "Вземи краката си в ръце", която започна днес, се предвиждат безплатни профилактични прегледи. Консултациите и прегледите ще бъдат в осем града, в периода 10-14 юни, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg .