50 танка "Леопард" от Белгия са на път за Украйна

ЕС
17:24 - 08 Август 2023
2773
50 танка "Леопард" от Белгия са на път за Украйна

Петдесет танка "Леопард 1" отпътуваха днес от град Турне в Белгия за Украйна, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Танковете ще спрат първо в Германия и Италия, където ще бъдат ремонтирани и оборудвани със съвременни оръжейни системи. След това те ще се отправят към бойното поле“, каза пред в-к „Де Щандард“ Фреди Верслюис, главен изпълнителен директор на "Оу Ай Пи ланд системс" (OIP Land Systems).

Ще мине известно време, преди танковете действително да пристигнат в Украйна.

„Само транспортът ще отнеме няколко седмици. Не можете просто да качите 50 танка на камион за няколко дни“, добави Верслюис, цитиран от БТА.

Търговецът на оръжие купува танковете "Леопард 1" преди около 10 години, когато белгийската армия ги изважда от експлоатация и ги заменя с по-леки танкове. По-рано тази година министърът на отбраната Людивин Дедондер обяви, че белгийската държава иска да откупи обратно танковете, за да ги изпрати на Киев. Според Верслюис предложението е било свързано с "неприемлива цена", което е направило продажбата невъзможна.

След това той е намерил купувач, който е закупил и дарил цялата партида на Киев. Верслюис не може да каже коя е тази държава или за каква сума са продадени танковете. Досега само Германия, Дания и Нидерландия са обявили, че ще дарят танкове "Леопард 1" на Украйна.

Поради голямото търсене на танковете и дългото чакане при производителите, пазарната стойност на тези танкове е нараснала поне до 500 000 евро за всеки един от тях.

"Леопард 1" няма да са първите танкове, изпратени от Белгия, които ще се появят на фронтовата линия. През юни миналата година Обединеното кралство закупи 20 самоходни гаубици от "Фландърс текникъл съплай" (Flanders Technical Supply). Те бяха извадени от експлоатация през 2008 г. от белгийското правителство, което сметна, че вече не отговарят на военната му стратегия.