500 деца от Кърджали остават да учат онлайн заради липса на отопление

Родителите научили новината на 31 декември от социалните мрежи

Новини
14:45 - 04 Януари 2021
1168
500 деца от Кърджали остават да учат онлайн заради липса на отопление

Близо 500 ученици от първи до четвърти клас в Кърджали продължават с онлайн обучението. Причината е ремонт на отоплителната инсталация в Средно училище „Йордан Йовков“, предаде БНР.

Заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев за дистанционно обучение в това учебно заведение е до края на януари.

Родители се обявиха срещу решението и настояват за спешни мерки децата да се върнат в клас. В Кърджали започна и подписка, която ще продължи до края на седмицата.

Родителите негодуват и заради начина, по който са научили новината:

"Ние разбрахме за нея на 31 декември около 18:00 ч. чрез социалните мрежи“, каза Стефан Самуилов, баща на първокласник. Според него онлайн обучението ще продължи и след края на януари:

"Обществената поръчка, която е обявена, по наша информация е със срок за ремонтните дейности от 89 дни, което фактически означава, че нашите деца няма да влязат в клас най-малкото до края на март".

Проблемът с отоплението е от няколко месеца. Отоплителната инсталация трябва да бъде подменена, направен е и опит за включване в стаите на електрически конвектори:

"Търсихме решение, за да може да бъде пусната тази инсталация, но се оказа, че е повредена, за да достигнем 18-19 градуса в класните стаи чрез конвектори, но се оказва, че инсталацията е много стара", каза директорът на училището Нели Кюпреджиева, според която решението на казуса сега е в ръцете на общината.

Според родителите вариант за присъствено обучение е в празните в момента сгради на професионални гимназии.