500 млн. лв. ще струва Терминал 3 на летище "София" , ще е готов през 2031

Над 1,2 млрд. лв. ще бъдат инвестирани по време на концесионния период

Актуални новини
15:43 - 10 Септември 2024
886
500 млн. лв. ще струва Терминал 3 на летище "София", ще е готов през 2031

До април 2031 година трябва да е готов третият терминал на летище „София“. Това са плановете на концесионера "СОФ Кънект" и инвеститора – фондът "Меридиъм". Така София ще се превърне в "петзвездно изживяване" за пътуващите през Източна Европа, казват също инвеститорите. А държавата казва, че това е резултатът от "подадената в едно партньорство ръка".


Преди терминалът да стане факт обаче, все още няма издадено разрешително за строителство. До юли 2026 година главният изпълнителен директор на "СОФ Кънект", операторът на летище София, Хесус Кабайеро очаква това да се случи. За да може в третия терминал на едно място да бъдат събрани и пристигащи, и заминаващи, трансферните полети и логистиката на пътниците.


"Терминал 3 ще бъде на няколко нива – за пристигащи и получаване на багаж, за заминаващи и проверка на сигурността, както и за връзка между полети. Така летището ще разполага с 34 изхода, споделени между терминали 2 и 3, което ще позволи ефективно управление на нарастващия брой пътници. Летище София има потенциал да се превърне в ключов регионален хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ глобални дестинации и утвърждаващ България на международната авиационна карта. Новият терминал ще бъде с площ 65 хил. кв. м., ще бъде свързан с вече съществуващия Терминал 2", казва Хесус Кабайеро.

И сега летище "София" може да изпълнява полети дори и до САЩ, казва Хесус Кабайеро. Според Тиери До, който е председател и главен изпълнителен директор на фонда за строителството на "Терминал 3", обаче новата инфраструктура би заинтересовала превозвачите. Заради по-специфичните мерки за сигурност, които се изскват. 


И сега летище София изпълнява регулациите за пътуване в Шенгенската зона, увери концесионерът. От ноември ще има повече от новите устройства, които позволяват автоматизирана проверка на бордните карти. 
Строителството на новия терминал ще е за 500 млн. лв. Повече от 1,2 млрд. лв. ще бъдат инвестирани по време на концесионния период. Новият терминал ще е два пъти по-голям от сега съществуващия втори. Пред третия терминал ще има нов паркинг, транспортен център за автобуси, за да се обслужват и чартърните полети. 
Дали обаче целият трафик, който след 2031 година, би могъл да бъде поет от инфраструктурата на булевард "Брюксел", ул. "Продан Таракчиев" и сега съществуващия подход към втория терминал, свързан с третия? Засега е неизвестно, стана ясно от отговора на служебния транспортен министър Красимира Стоянова.