500 млн. за 13 км - отвориха офертите за "Струма"

Само три от десетте оферти за магистралата стигнаха финала

Общество
18:47 - 08 Ноември 2019
5378
500 млн. за 13 км - отвориха офертите за "Струма"

Агенция "Пътна инфраструктура" отвори днес ценовите оферти на кандидатите в обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на 13-километровата отсечка от автомагистрала "Струма" в участъка между Кресна и Крупник. Оказа се, че от 10-те компании, подали оферти, до края на състезанието са достигнали само три.

Най-ниска ценова оферта е подадена от обединението "Геопът Струма 3.2.1", част от което са компаниите "Геострой" АД и "Пътстрой-92" АД, и е тя е на стойност малко над 504 млн. лв. Цената е единствената, която на практика влиза в индикативната стойност, която беше определена от АПИ - 444 млн. лв. без ДДС или малко над 530 млн. лв. с ДДС. Другите две предложения са още по-скъпи. Двете компании са от групата на "Геотехмин" на известния предприемач Цоло Вутов. В началото на септември това обединение спечели поръчката за строителството на пътя между Мездра и Ботевград. 


Една от компаниите, редовни участници в такива проекти - "Главболгарстрой", е подала оферта на цена от 635 млн. лв. Консорциумът "АПП ЛОТ 3.2.1", с основен участник "Грома Холд" - наследникът на "Агромах" пък предлага да изгради отсечката срещу почти 600 млн. лв. 


Сега предстои разглеждането в детайли на ценовите оферти, както и на техническите характеристики на предложенията. След това АПИ трябва да избере изпълнител на отсечката и той да започне да строи. Така ясно е, че минималната цена на тази част от магистралата ще струва поне 500 млн. лв. Възможно е обаче АПИ да реши, че техническата част от офертата не е в нормите и да избере някое от другите две предложения.