5000 лева глоба за професор, взимал по 300 лева за тройка

Схемата ставала през посредник, който беше хванат с белязани пари

Новини
17:45 - 09 Декември 2019
1004
5000 лева глоба за професор, взимал по 300 лева за тройка

5000 лева глоба. Това е наказанието, което наложи Пловдивският апелативен съд на проф. Николай Банков. Той беше обвинен, че е взимал по 300 лева от студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да им пише оценка среден 3 на изпита по предмета му. 

Посредникът е осъден на глоба от 4000 лева. Причината - двамата подсъдими са с чисто съдебно минало.

Професор Николай Банков беше задържан по обвинение, че е искал по 300 лева от студенти, за да им даде изпит. Схемата ставала през посредник, който беше хванат с белязани пари след получаване на подкупа.

Сигналът за корупция в Пловдивския университет по хранителни технологии идва от студенти. Разказват, че четири пъти били късани. Тогава студентите се свързват с посредник и разговарят за цената. Преди да бъде арестуван, професор Николай Банков отрече обвиненията на студентите. Ръководството на университета също съдействало за разкриването на престъплението.

Разследването беше започнато по сигнал до „Господари на ефира”. 

На първа инстанция професор Банков  бе признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Съдия Захова определи спрямо него 2 години условно с 3 години изпитателен срок, 3 хиляди лева глоба и 3 години да не заема преподавателска длъжност. Помагачът му - Димитър Димитров пък получи 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Апелативният съд в Пловдив измени присъдата му.