5000 лв. глоба за всеки, дръзнал да не спазва извънредните мерки

Политика
22:22 - 19 Март 2020
6938
5000 лв. глоба за всеки, дръзнал да не спазва извънредните мерки

5000 лева глоба грози всеки, който не спазва противоепидемичните мерки, въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция за времето на въведеното извънредно положение заради коронавируса. Това бе записано в закона за извънредното положение, чиито промени парламентарната правна комисия прие с големи разправии до късно тази вечер. Законът разписва подробно наложените от здравния министър Кирил Ананиев мерки.

Имуществена санкция от 15 хил. лв. ще има пък за търговци и юридически лица, които не спазват забраната на здравния министър. Това важи и за ресторантьори, собственици на барове и дискотеки, които отварят заведенията си по време на извънредното положение, гласи друг от подкрепените текстове.

Всички българи, които се прибират от чужбина, да бъдат поставени под карантина, записаха още депутатите в закона по предложение на шефката на групата на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.

Глоба до 500 лв. ще се налага на всички контактни лица на болен от коронавирус, които откажат да се подложат на тест, гласи друг от текстовете в закона.

Спира се и паралелният износ на лекарства, от които в България има нужда. В борбата със спекулата управляващите предложиха търговците на едро да не могат да доставят лекарства, апаратура или предпазни средства с надценка над 15%. Отхвърлено обаче беше предложението на БСП за строги мерки срещу спекулата.

Извънредно беше положението и в самата правна комисия, която прекъсва работа два пъти за по час. Причината беше, че депутатите не знаеха какво гласуват заради недобре подреден доклад от 150 страници с всички 19 новопредложени текстове от различните парламентарни групи. Текстовете на закона бяха приемани след размяна на листчета и многократно уточняване какво точно се гласува.

След втората почивка от БСП напуснаха заседанието под претекст, че цари хаос и не се ориентират какво се гласува. Комисията облече в законов текст обещанието на управляващите от миналата седмица, че държавата ще покрие 60% от заплатата на работници, чиито предприятия не работят заради извънредното положение. Във всеки район ще се осигурява по един нотариус на всеки 30 хил. жители.

Сред подкрепените от правната комисия бе предложението на Хасан Адемов от ДПС, че освен бременните и майките на малки деца и деца с увреждания да могат да си вземат платен или неплатен отпуск и работниците, които са на и над 60-годишна възраст. Изтичащите ТЕЛК решения да се удължават с два месеца след края на извънредното положение.

Полицаите и пожарникарите ще дават писменото си съгласие, че ще работят над ограниченията за извънреден труд, а при несъгласие няма да им се търси дисциплинарна отговорност. 

От ГЕРБ предлагат и да бъдат облекчени туроператорите, като сроковете за възстановяване на суми от туроператорите вече да не са 14 дни, а да се договаря между пътуващия и туроператора. Ще има възможност да не се отменя екскурзията, а да се издаде ваучер за друго пътуване, който да се ползва в срок от 1 г.

Внесени бяха и предложения за промени в Закона за Черноморското крайбрежие и в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, с които се удължава срокът на договорите за концесия с година. Предвижда се и концесионерите да не изпълняват всичките си задължения по закон, с цел да се избегнат пряк контакт и риск от заразяване.

Заседанието на правната комисия започна в 13 ч. и продължи почти до 21 ч. То беше прекъсвано на няколко пъти, за да може да бъде подготвен докладът за разглеждането на закона между двете четения. Очаква се утре на пленарно заседание в парламента законът да бъде гласуван от народните представители, а след това президентът да подпише указа за обнародването на закона.