5000 станаха жертвите в Турция и Сирия

Балкани
14:31 - 07 Февруари 2023
1386
5000 станаха жертвите в Турция и Сирия

Броят на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия надхвърли 5000 души, предаде БГНЕС. Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия съобщават, че хиляди сгради в няколко града са били изравнени със земята. Част от тях са жилищни блокове. "Това са големи области, чиито индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента", каза пред БНТ турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

"Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки, зимни условия. Много е голям магнитудът - две последователни земетресения със сила над 7 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност", каза Н. Пр. Айлин Секизкьок - посланик на Турция.

Тя благодари на българската държава за подкрепата. "Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция", заяви Айлин Секизкьок.

Днес турската хуманитарна агенция AFAD съобщи, че само в страната вече има 2921 загинали. В същото време броят на загиналите в Сирия нарасна до най-малко 1444 души. 1431 ранени и 711 загинали има в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, съобщи сирийското министерство на здравеопазването. В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната са загинали най-малко 733 души, а повече от 2100 са ранени. Според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали да се увеличат до 8 пъти и броят им да надвиши 20 000 души.

В понеделник две унищожителни земетресения удариха Турция. Първият трус с магнитуд от 7,8 по Рихтер бе регистриран в Югоизточна Турция в 04:17 ч. местно време. Епицентърът е на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км. Минути по-късно са последвали два вторични труса, които също са били сериозни - 6,4 и 6,5 по Рихтер. Президентът Ердоган съобщи, че това е най-силното земетресение от 1939 г. насам. Второ земетресение бе също толкова силно - с магнитуд 7.7 по Рихтер, преди 12.30 българско време и отчетено на 3 километра от Кахраманмараш, югоизточна Турция. 9 минути след това почти на същото място бе засечен трус от 6 по Рихтер. Сеизмолози преброиха 105 вторични труса.

Унищожителните трусове са усетени и на други доста по-далечни места по света. Земетресението в Турция е било ясно отчетено от сеизмографите в Дания и Гренландия. Земетресение с магнитуд от 3.8 по Рихтер разлюля и западната част на щата Ню Йорк.

Турция официално поиска помощ от съюзниците си в НАТО за справяне с последиците от серията мощни земетресения. Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни звена за търсене и спасяване, както и „напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия“, са изброени като част от искането, публикувано от НАТО. "Екипите от Нидерландия и Румъния вече са на път", като Координационният център за спешно реагиране на ЕС наблюдава разполагането им, съобщи в Туитър комисар Янез Ленарчич.

Няколко правителства в ЕС обещаха помощ, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Белгия, Полша, Испания и Финландия също заявиха, че са готови да изпратят екипи и да окажат помощ. Австралия и Нова Зеландия отпускат общо 11,5 млн. долара помощ.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от това тежко земетресение, както и пет кучета от Българския Червен кръст.