5016 напират да са депутати

ЦИК се среща със Стойчо Кацаров и Ангел Кунчев, обсъждат гласуването на хората под карантина

Политика
15:27 - 28 Октомври 2021
1986
5016 напират да са депутати

6316 са кандидатите за народни представители на изборите на 14 ноември. От тях 1300 са кандидати в два избирателни района, тоест за 240 депутатски места кандидатстват 5016 души. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. ЦИК е поканила на среща утре здравния министър Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор  доц. Ангел Кунчев.

"До 29 октомври ЦИК трябва да определи реда и условията, при които ще гласуват избирателите, които са поставени под карантина. Затова инициираме тази среща, за да чуем от здравните власти дали трябва да се вземат допълнителни мерки, за да осигурим гласуването на тези избиратели. Ще обсъдим и темата за организация на изборите в условия на пандемия", обясни Матева.

По принцип хората под карантина трябва да подават заявления, че искат да гласуват с подвижна секция от 1 ноември до 14 ноември. Такова заявление може да се подаде и в самия изборен ден. Освен това те могат да упражнят правото си на глас на адреса, на който са под карантина. Заради растящия брой на заразените обаче Матева допусна, че е възможно по места да се проведат допълнителни консултации за сформиране на съставите на подвижните секции, ако се окаже, че са подадени много заявления.

На въпрос дали ще бъде променено менюто на екрана на машината, според което избирателите първо трябва да отбележат за кой от двата или и за двата избора ще гласуват, тъй като при пробните гласувания някои споделят, че това ги обърква, Матева обясни, че "промяна вече не е възможна". "Затова е важно избирателите да бъдат информирани, че първо избират за кой от двата или и в двата избора ще гласуват, защото след второто потвърждение, не могат да се върнат назад, ако са сбъркали", добави Матева и посочи, че на сайта на ЦИК вече има симулатор, чрез който избирателите могат да направят пробно гласуване, както и клип, който разяснява как се гласува с машина.

ЦИК все още не е взела решение дали ще се броят контролните разписки от машините и в колко секции. На предишните избори на 11 юли това бе направено в 1400 секции, но все още няма обобщен анализ на данните. Матева обясни, че ЦИК се е срещала с обществения съвет по тази тема.

"Има допуснати грешки , но те водят до извода, че или са допуснати от преумора или става въпрос за т. нар. приплъзване на данните, при който вместо в правилната графа, те се записват в следващата. Допуснати са и доста грешки при отчитането на преференциите. Становището на обществения съвет е, че този начин на броене на контролните разписки не е уместен и те предлагат разписките да се изпращат в ЦИК. Предстои комисията да вземе решение за контролното преброяване, уточни Матева.

Тя напомни, че на 30 октомври изтичат няколко важни срока: хората с трайни увреждания подават заявление, че искат да гласуват с подвижна кутия; за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес и за подаване на заявление за удостоверение за гласуване на друго място, на каквото имат право членовете на ЦИК и РИК, кандидатите и наблюдателите.

753 секции ще бъдат разкрити за вота в чужбина. Броят им не е окончателен, тъй като все още се чака разрешение от няколко държави. За тях ще бъдат назначени 4115 души. В момента се провеждат консултациите за съставите на СИК извън страната. За първи път тази година на тях се яви и една извънпарламентарна коалиция. В 208 б от секциите в чужбина ще се гласува с машина, като във всяка от тях ще осигурим по две устройства, или общо 416, обясни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.