5,03 лв. струва кубик вода в Силистра от днес

КЕВР одобри новата цена, въпреки несъгласието на общинските съвети в региона

Новини
16:36 - 01 Август 2022
1899
5,03 лв. струва кубик вода в Силистра от днес

От днес силистренци ще плащат по 5,03 лв. за кубик вода, е решението Комисията за енергийно и водно регулиране, въпреки изразеното несъгласие от страна на общинските съвети в региона.

От "ВиК" ООД Силистра обявиха, че новата цена на водата в региона е под нивото на социална поносимост: „Повишението на водата е не за водата, а за отвеждането и пречистването на вода, което се плаща от гражданите, разбира се, така че нямаме никакъв вариант да останем на старите цени. Дори това повишение е малко“, заяви директорът на водоснабдителното дружество инж. Тошко Тодоров и допълни, че на повишението на цената на услугите „ВиК“ разчита, за да изпълни текущия в момента проект по т.нар. воден цикъл в Силистра и селата Калипетрово и Айдемир.

„Проектът е за 80 милиона. Нашето самоучастие е 10%. Дружеството трябва да извади 8 милиона. Годишната печалба за миналата за 2021 година на дружество е 600 хиляди лева. Нали разбирате, че осем милиона, дори да ги вземем назаем, както и правим, те в крайна сметка ще бъдат платени през водата от населението“, добави Тодоров.

Според новия бизнес план се очаква до 2025 година цената на водата в Силистренско да надхвърли 5,60 лв.