51 наши пожарникари отпътуваха за Гърция

Общество
12:41 - 02 Октомври 2024
831
51 наши пожарникари отпътуваха за Гърция

Български огнеборци от цялата страната отпътуваха за Гърция в помощ за борбата с пожарите на полуостров Пелопонес. Тази сутрин 51 пожарникари, пет пожарни автомобила, четири буса и две високопроходими коли тръгнаха за южната ни съседка.

Помощта е в рамките на механизма за гражданска защита на съюза, който Гърция задейства. По план огнеборците ни ще останат там седмица. Гърция четвърти ден се бори с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села.

„Отиваме на Пелопонес, където се развива в момента големият горски пожар на територията на Гърция. Там районът е труден, растителността е с много ниска влажност. В момента има и ветрове, които допълнително допринасят за бурното развитие на пожара. Често се случва да ходим в Гърция, не само там, но и в Турция след земетресенията. България е активен член в Механизма за гражданска защита и се налага да оказваме съдействие”, коментира Калоян Дончев, ръководител на българския модул за гасене на пожари с автомобили в Гърция.