51 нови болни от коронавирус, 4 са починали

Новини
08:00 - 30 Април 2020
3339
51 нови болни от коронавирус, 4 са починали

51 са заразените с коронавирус през последните 24 часа. Починали са 4 души. 310 души са настанени в болница. 7 от тях са в "Пирогов". 9 нови случаи са на болни лекари. 1488 са потвърдените заразени у нас. Най-много болни има в столицата - 711 човека. 

От щаба казаха, че ще се обърнат към МВР с настояване да се наказват всички хора, които не спазват задължителното правило за носене на маски. Масово това не се изпълнявало, трябвало да има глоби. 

От полета от Амстердам хората са дошли без температура, няма основание за притеснение. Всички, които влизат в България им се мери температурата, увериха от щаба. 

Нямало никакво напрежение между щаба и правителството.

Междувременно членовете на външната комисия на Европейския парламент и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще обсъдят последния доклад на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията във връзка с COVID-19.

Службата за външна дейност стана обект на сериозни критики и още по-сериозен медиен натиск в Брюксел. Причината е появилата се информация за смекчаване на тона на първия доклад, който е бил по-критичен към Китай под негов натиск.

Говорителят на върховния представител Петер Стано твърди, че документът е имал две версии – една за вътрешно ползване и втора – за обществен достъп и категорично отрече службата да е отстъпвала под влиянието на Китай. Върховният представител Борел ще отговори на въпроси на членовете на външната комисия, свързани с обвиненията.

В резолюция, приета от Европейския парламент преди около две седмици, евродепутатите подчертаха, че дезинформацията, свързана с COVID-19 е основен проблем за общественото здраве.

Те поискаха ЕС да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация.