52 Фестивал на оперното и балетното изкуство

Старозагорската опера открива престижния форум с премиера на "Фауст" от Гуно

Култура
14:19 - 17 Ноември 2022
1751
52 Фестивал на оперното и балетното изкуство

Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е сред най-дългогодишните артистични форуми в България. Неговото начало е поставено в далечната 1967 г. под името Декемврийски музикални дни.

Музикалният форум продължава да отстоява своята отговорна мисия като средище на хуманистични послания, постижения и хоризонти на възможности. Тазгодишната програма впечатлява с богато видово, жанрово и стилово разнообразие.

По традиция откриването на фестивала (на 17 ноември с повторение на 18 ноември) е премиера на операта-домакин - "Фауст" (опера с кукли) от Шарл Гуно. Спектакълът е пренесен в голяма съдебна зала, където се издават присъди. Куклите, със своето изразително въздействие, са противоречив образ на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят. 

Авторският спектакъл на пианиста Светозар Иванов, предвиден за 19 ноември - "Мистерията на тишината", съдържа колекция от мултимедийни и танцови миниатюри, вдъхновени от музиката на различни композитори и поети. Публиката ще се срещне на 20 ноември с още един авторски танцов спектакъл - "Осем", на младата Александра Драгова, която е сред отличените таланти на Фондация "Димитър Бербатов". 

Концертът "60 години "Софийски солисти" на 21 ноември отбелязва значението на знаменития ансамбъл за националната и световната музикална култура. Под диригентството на Георги Патриков формацията ще представи произведения, белязали постиженията й през годините.  

Почитателите на камерната вокална музика ще се срещнат на 23 ноември с изкуството на ансамбъла "Suonos Albanicus" ("Гласовете на Албания"). Талантливите изпълнители са възпитаници на Университета по изкуства в Тирана.

На класическия балет са посветени 25 и 26 ноември с най-представителните заглавия от репертоара на Старозагорската опера - "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" от Чайковски. За първи път в най-новата история на операта-домакин те ще бъдат представени в пълния си блясък - в съпровод на оркестър, под диригентството на Ивайло Кринчев.

Публиката ще се срещне на 27 ноември с младите таланти в галаконцерт на Майсторския клас на Калуди Калудов. 

28 ноември е отреден за едно от най-значимите заглавия в оперната литература - "Дама Пика" от Чайковски на Варненската опера, в постановка на Вера Немирова. 

Балет "Арабеск" ще гостува на 29 ноември с "Триптих (Infinity, Mare Crisium, Part Of). Спектакълът събира в себе си идеите и творческата енергия на трима водещи хореографи - Ангелина Гаврилова, Аршак Галумян и Филип Миланов. 

Финала на ФОБИ на 2 декември ще постави Софийската опера и балет с най-новото българско заглавие в репертоара си - "Чичовци". Постановката е посветена на 100-годишнината от рождението на Лазар Николов, режисьор е акад. Пламен Карталов.

По традиция фестивалът разгръща и богата съпътстваща програма. Основен акцент в нея е представянето на художествени творци в различна от обичайната им роля. На 17 ноември във фоайето на операта ще бъде открита изложбата живопис на цигуларя Мичо Димитров. На 29 ноември издателство "Сиела" ще представи Найден Тодоров като автор на сборника с разкази "Полъх от ангели".

С мисъл за детската аудитория и с препратка към премиерата на операта "Фауст" изложба от експонати - кукли, предоставени от публиката, ще бъде специално представена във фоайето по време на антракта при откриването на фестивала на 17 ноември.

Две събития с ретроспективен характер ще представят значими факти в националната култура. На 21 ноември ще бъде открита ретроспективната изложба "50 години "Софийски музикални седмици", създадена от къщата музей "Панчо Владигеров" и Международния фестивал "Софийски музикални седмици". С фотоси се проследява историята на първия столичен фестивал. На 30 ноември в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в творческата среща "80 години Танцова драма "Нестинарка" Лили Големинова ще представи изпълнители в знакови постановки на творбата от Марин Големинов - Калина Богоева, Вера Кирова, Снежана Дескова, Силвия Томова, Ангелина Гаврилова и Анелия Димитрова. Ще бъдат показани и уникални кадри от Златния фонд на БНТ.