52-годишна жена от Варна роди здраво бебе благодарение на донорска яйцеклетка

През 2021 г. двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 000

Здраве
13:26 - 02 Февруари 2023
4053
52-годишна жена от Варна роди здраво бебе благодарение на донорска яйцеклетка

Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди здраво бебе. Ин витро процедурата е извършена във варненския Център за асистирана репродукция.

Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. Факт е, че все повече жени раждат в зряла възраст, някои от тях посредством метода на асистираната репродукция, предаде БНТ.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават.

„Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които правят се базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно“, обяснява д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог.

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители.

Но има и жени, които отлагат бременността в по-млада възраст заради кариерата си или проста са решили да станат майки в по-зряла възраст.

Подобна е история на жената от Варна, която стана майка на 52 години благодарение на донорска яйцеклетка.

„Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на възраст 52 г. В случая дамата е без придружаващи заболявания, беше включена в нашата донорска програма и забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност. Бременността протече абсолютно без усложнения“, разказва д-р Анжел.

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие.

Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

„Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50-52 г. би била една разумна горна граница за бременност“, обяснява акушер-гинекологът.

За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са само цифри, но за лекарите тук са човешки съдби и житейски истории, които те също преживяват.