53 дка гора изгоряха в ловното стопанство в Балчик

23 пожара са регистрирани в Сeвероизточното държавно предприятие от началото на годината досега

Общество
14:24 - 20 Юли 2022
2780
53 дка гора изгоряха в ловното стопанство в Балчик

23 пожара са регистрирани на територията на Сeвероизточното държавно предприятие от началото на годината до момента. Засегнати са 212 декара широколистни, смесени и иглолистни гори, съобщиха от държавното предприятие.

Най-много са пожарите в държавните гори на горското стопанство Варна – 6, следват тези в горското стопанство Суворово и ловното стопанство в Балчик, с по 4 и в горското стопанство Преслав -  с 3.

По два пожара са регистрирани в стопанствата в Генерал Тошево и Шерба и по един в Цонево и Омуртаг.

Най-много засегнати площи има на територията на ловното стопанство Балчик – 53 декара.

Всички пожари до момента са низови, като са засегнати 152 декара държавни гори, 24 декара общински и 36 декара частни горски територии. В по-голямата си част запалванията са поради човешка небрежност – опожаряване на пасбища, палене на огън в близост до горски масиви, както и изхвърляне на незагасени цигари.

В борбата с пламъците са участвали 113 горски и 92 пожарникари, като загасянето на огъня е струвало на стопанствата 2113 лева.

През миналата година пожарите в четирите области в обхвата на Североизточното държавно предприятие са били 20, през 2020  -  71. Най-много пожари на територията на предприятието е имало през 2007 г.- общо 167.

Заради засушаването през последните седмици се призовават гражданите да бъдат особено внимателни, да не палят огън, да не оставят незагасени огнища и да подават сигнали на телефон 112, ако станат свидетели на пожар.