53 нови случая на коронавируса у нас, двама починаха (НА ЖИВО)

Здраве
08:02 - 07 Май 2020 (обновена)
5950
53 нови случая на коронавируса у нас, двама починаха (НА ЖИВО)

53 са новопотвърдените случаи на коронавируса у нас за последните 24 часа, съобщи началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг. 25 от новозаразените са настанени в болница. 19 от новите случаи са в София, като 12 от тях са в домовете от социалните служби. 

Увеличението на случаите за последните 2 дни е между 2 и 3 пъти в сравнение с предишната седмица.

1 медицинска сестра от "Пирогов" е заразена, а общият брой на медицинските служители с COVID-19 у нас досега е 192. 

2 души са починали за 24 часа - мъж във Велико Търново на 67 години с рак на пикочния мехур и мъж на 80 г. от Ямбол с ХОББ. 

353 души са общо в болница, от които 38 са в реанимации. Общият брой на излекуваните до момента е 348 души.

91 пациенти и персонал на "Пирогов" са вече с изградени антитела, съобщи шефът на института проф. Асен Балтов. Онези, които са в добро състояние, ще бъдат призовани да дарят кръв с цел преливане на плазма като един от най-положителните методи за борба с COVID-19.

Проф. Мутафчийски обясни, че вече се изработват протоколите за трансплантациите и са готови, за да се възобнови дейността. 

Главният санитарен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че едва сега започва масовото тестване на персонала в домовете за социални грижи. До момента болните са 80 души от домуващите в страната, а 30 - от персонала. Над 15 000 обаче са онези, които се намират в тези институции и затова тестването ще отнеме повече от 1 седмица. "Там насочваме вниманието си, защото там са най-рисковите", каза той. И напомни, че всички външни контакти са ограничени, за да се предотврати масово заразяване. 

А директорът на "Пирогов" разкри, че в болницата вече има толкова спешни пациенти, че те се настаняват в обособеното отделение и без да се чакат PCR-пробите. 

Попитан за ново затягане на мерките заради временния нов пик у нас, проф. Мутафчийски заяви, че има покачване на заболеваемостта и никой не го е отричал, въпреки твърденията, че въобще няма коронавирус. "Все още може да се справим с това. Отпускането на мерките поставя на изпитание изключителната бдителност у обществеността, включително и за носенето на маски", добави той. Но потвърди, че има масово нарушаване на тази разпоредба. 

"Ако човек сам няма наум да си сложи маската, няма как да се проверят всички магазини и ресторанти. Няма как да присъстваш навсякъде в 72 хиляди обекта в страната. Вчера РЗИ и БАБХ цял ден бяха на проверки и има много съставени актове, както и вече затворени заведения", допълни доц. Ангел Кунчев.