54% от българите искат референдум за влизане в еврозоната

Икономика
13:26 - 28 Януари 2020
3281
54% от българите искат референдум за влизане в еврозоната

По-голямата част от българите не подкрепят влизането на страната ни в еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване на „Тренд”, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика.

Според проучването над 54% от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута.

Поне половината от запитаните са отговорили, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута.

"Интересно е да наблюдаваме как този процес ще се отрази на подкрепата към отделните парламентарни партии. Мнозинството от техните избиратели не желаят да се разделят с националната си валута, докато парламентарните групи или подкрепят, или не коментират изобщо темата", сподели Стоян Панчев, основател на ЕКИП.

Тази пропаст между народната воля и тази на политическата ни класа ще избие или в инициатива за референдум, или в пренареждане на политическата ни карта, категорични са експертите.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС. 

"От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България, при влизане в еврозоната", отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП.

Според него рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които Еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие.