55 роми са подали жалби в Страсбург

Новини
09:12 - 28 Август 2019
2031
55 роми са подали жалби в Страсбург

Дела в Страсбург – това е резултатът от цялата сага „Войводиново”. Според Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), става въпрос за 55 души, които БХК представлява пред съда в Страсбург. Кънев уточни, че делата в Страсбург не касаят бутането на къщите на ромите, които масово са незаконни, а защото хората били прогонени и им е отказано да се върнат във Войводиново – по средата на зимата.

Той добави пред Нова телевизия, че всички жалбоподатели са подали молби пред общинските власти да им бъде намерено алтернативно жилище, след като къщите им са били бутнати.

В крайна сметка обаче Кънев призна, че жалбите имат и друг аспект – отказ тези хора да бъдат пуснати обратно във вече бутнатите си къщи. Освен това има дискриминация – защото се търси колективна вина, а не индивидуална, само от извършителите на побоя срещу ефрейтор Валентин Димов.

Припомняме, че виновни за деянието са братята Асен и Борис Пакетови, които бяха осъдени условно. Асен Пакетов има присъда от 3 години затвор условно, при 5 години изпитателен срок, а за 3 години трябва да ходи при пробационен служител. Борис Пакетов, който е непълнолетен, има присъда от 1 година затвор условно и също трябва да ходи в пробационната служба.

Всеки има право да си търси законовите права, приемаме го нормално. Нашата позиция е, че беззаконие от Община Марица и от кмета на село Войводиново няма, заяви кметът на Община Марица Димитър Иванов. А кметът на Войводиново Димитър Тосев отрече някой да е възпрепятствал ромите да се върнат в къщите си и да си вземат необходимото. Той отрече и да е имало унизително отношение към ромското малцинство. Може да е имало обидни думи по време на протестите, но не и от официални лица, уточни той. Що се отнася до узаконяване на къщите, Иванов обясни, че проблемът бил от 40 години, а на парцел от декар и малко имало 40 къщи и не можело те да се узаконят. Урегулирахме парцели, за да могат да си построят там къщите, но те не се съгласиха, каза Иванов.