56 дилъри в ареста и 25 на съд след акция "Антидрога" в Пловдив

Актуални новини
14:00 - 11 Октомври 2020
3616
56 дилъри в ареста и 25 на съд след акция "Антидрога" в Пловдив

От началото на годината до момента са образувани 48 досъдебни производства, а задържаните са 56. Това съобщи шефът на полицията в Пловдив ст. ком. Йордан Рогачев, който обобщи проведената акция „Антидрога“ край пловдивските училища.

С 39 от случаите за били ангажирани районните прокурори, а Окръжна прокуратура е отработила 9 от производствата. В резултат на засиления полицейски контрол, който цели пресичането на продажба и употреба на наркотични вещества след подрастващите

са повдигнати обвинения общо на 25 дилъри, продавали дрога край училищата в Пловдив и на употребяващи наркотици.

От 01 септември до момента под надзора на прокуратурата са образувани 12 досъдебни производства, като 8 от тях са за притежание, а 4 за нарко разпространение сред подрастващите. Задържаните лица са 15, като от тях 11 са  малолетни и непълнолетни, уточниха от полицията.

До акцията се стигна, след като директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев  обяви, че инициира социално-отговорна кампания „Да пазим децата!“,  с която служителите на реда приоритетно се ангажират със сигурността на ученици и възпитаници на учебните заведения, разположени на територията на областта.

По думите му употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най- острите проблеми пред обществото. Независимо от социалния статус, образованието и материалната осигуреност, никой не е предпазен от сблъсък с тях. Най-уязвими са децата, особено в тийнейджърската възраст, когато се утвърждават като личности.

Ст. Комисар Йордан Рогачев е категоричен, че полицията продължава с ежеседмичните акциии "Антидрога", които служителите на реда провеждат на територията на учебните заведения  и районите около тях и допълва, че  здравето и живота на децата могат да бъдат опазени и гарантирани само с активна социална ангажираност.