56% от руснаците не ги е страх от COVID-19

Актуални новини
13:23 - 13 Май 2021
571
56% от руснаците не ги е страх от COVID-19

56% от запитаните руснаци са заявили, че не се страхуват от заразяване с коронавирус. Това показват резултатите от публикувано в четвъртък социологическо проучване на агенцията „Левада-Център“. За сравнение – през октомври м.г. делът на хората в страната, които са се бояли от Ковид-19, е бил 64 на сто.

Междувременно здравни експерти посочиха, че Русия най-вероятно е успяла да избегне третата вълна на коронавирус.

Тук през последния месец не се наблюдава ръст на заболеваемостта от Ковид-19, като прогнозите са оптимистични и се очаква още в края на лятото да бъдат отменени и последните ограничителни мерки. За денонощие в Русия новите случаи на Ковид-19 вече не надхвърлят 9000, което е най-ниският показател от октомври м.г. досега.

Общото количество на заразените с Ковид-19 в страната доближи 5 млн. души, оздравелите са над 4,5 млн.

Сравнително спокойна е ситуацията и в Москва, която е лидер в черната класация. За последните 24 часа тук новите случаи са едва 2526. В тази връзка столичните власти решиха преди дни да съкратят с 4500 броя на болничните легла за лечение на пациенти с Ковид-19. Освен това  бяха отменени почти всички ограничения, въведени във връзка с неразпространението на вируса.

Отпадна изискването към работодателите 30% от персонала да работи от вкъщи. Тази мярка вече става доброволна. Отвориха врати нощните заведения, баровете, дискотеките, ресторантите, фитнес залите, кината и моловете.

Московските здравни власти отбелязват още една положителна тенденция - за първи път от лятото на миналата година в местните болници са свободни 50% от леглата, предназначени за лечение на пациенти с „Ковид-19“.

По-рано стана ясно, че в Сибирския регион на Русия се формира нов мутирал вариант на коронавируса. Специалистите обаче успокояват, че той не е по-опасен от вече известните щамове на Ковид-19.