58 първокласници в затворите у нас

Стартира учебната година и в местата за лишени от свобода

Топ
13:49 - 16 Септември 2024
1885
58 първокласници в затворите у нас

В училищата на територията на затворите в страната днес започва учебната година за 860 ученици лишени от свобода. Училищата са шест със седем филиала. Лишените от свобода, които тази година постъпват в първи клас, са 58.

Това заяви главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов, който беше гост на откриването на учебната 2024/2025 година в Средно училище „Димитър Митев“ на територията на затвора в град Ловеч.

„В местата за лишаване от свобода започва поредната учебна година. Това е едно особено важно събитие за нас, защото имаме възможността за лишените от свобода, които нямат степен на начално образование да подобрят своите знания и компетентности. Същевременно се работи по линия на социалната дейност, за да можем да върнем едни по-добри хора в обществото, готови и с ясното съзнание за спазване на правилата и на законовите норми“, каза гл. комисар Йорданов.

Директорът подчерта, че условията в училищата на територията на местата за лишаване от свобода са като във всяко едно българско училище. В последните няколко години са положени усилия за подобряване на условията. Най-честите трудности са осигуряване на средства и намиране на преподаватели. 

Всички 12 затвора на територията на страната са с добри условия и отговарят на всички европейски изисквания за площ, достъп до дневна светлина, санитарни възли, занимания през деня за лишените от свобода, каза още гл. комисар Йорданов. 

Главният директор на ГДИН допълни, че паралелно с подобряване на условията за лишените от свобода се подобряват и тези за работещите в затворите, като с новия бюджет се предвижда да се иска увеличаване на техните работни заплати.