59 дела срещу България водят циганите - биячи от Войводиново

Новини
10:36 - 27 Август 2019
2055
59 дела срещу България водят циганите - биячи от Войводиново

59 съдебни дела са завели ромите от Войводиново, които го напуснаха след гневните протести там заради нападението над командос. 33-годишният Валентин Димов от селото бе пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови от местната циганска махала, тъй като им направил забележка за неправилно пресичане

“17 от производствата бяха срещу кмета на Войводиново и началника на полицейското управление в с. Труд, но са прекратени. По останалите все още няма окончателно решение. Те са срещу заповедите за събаряне на опасните постройки и незаконните къщи на ромите, за ограничаване на достъпа им до тях и спиране на тока и водата”, заявиха юристи от община “Марица”.

Недоволните роми са стигнали и до Европейския съд в Страсбург. Там се води дело под името “Пакетова и други срещу България”.

Жалбоподатели са Анка Пакетова от Войводиново, роднина на биячите на командоса, и още 54 души. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е техен процесуален представител.

Българите се вдигнаха на спонтатен протест след нападението срещу командоса Валентин Димов

“Твърдим, че са нарушени три разпоредби на конвенцията за защита на правата на човека. Ромите са били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отказа на управника на Войводиново и на служителите на реда да ги допуснат обратно”, коментира Кънев.

По думите му е било накърнено и правото на неприкосновеност на дома. Делото в Страсбург е заведено на 1 април т.г., комуникирано е и му е даден приоритет.

На 6 януари Валентин Димов бе пребит на улицата от братята Пакетови. 33-годишният военнослужещ от “Специални сили” се прибирал с колата си към дома си във Войводиново, след като наблюдавал ритуала по хващането на кръста в Пловдив.

На главната улица в селото двама мъже пресекли неправилно и само бързата му реакция с удряне на спирачки предотвратила произшествие. Димов им направил забележка, а Пакетови го напсували. Единият от тях метнал якето на военния на главата му и го повалили на земята. След това започнали да го удрят с ръце и крака. Намесили се свидетели, но не успели да помогнат на нападнатия. Командосът претърпя две операции на скулата, беше му поставен и имплант.

“Все още не се е възстановил напълно. Радостното е, че успя да премине медицинските тестове в “Специални сили”, които му дават възможност да извършва парашутни скокове и да остане на служба”, разкриват приятели на Димов. Биячите му прекараха 3 месеца в ареста, след като им бяха повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда.