6 000 лева е пенсията на Бойко Борисов, таван не го лови

Водачът на ГЕРБ тихомълком натрупа стаж за пред НОИ, парите му тепърва ще скачат

Общество
16:41 - 20 Септември 2024
7030
6 000 лева е пенсията на Бойко Борисов, таван не го лови

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взима една от най-високите пенсии в държавата. Бившият премиер получава всеки месец по 5940 лв. от НОИ, след като на 13 юни без фанфари чукна 65 и се присъедини към армията на българските пенсионери.

Според негови близки той изобщо не тегли сумата от картата си. Така или иначе, Борисов получава заплата и като депутат, и като лидер на партия, която е над 12 хил. лв., пише в. „Минаха години“.

За Бойко Борисов таванът на пенсията, който е 3400 лв., не важи, тъй като според Кодекса за социално осигуряване той не се прилага за хора, които са били президент и вицепрезидент, премиер, председател на НС или конституционен съдия. С всички добавки за прослужено време и класове, пенсията на Бойко става една от най-високите в държавата и достига почти 6000 лв. Тъй като той продължава да работи, тя ще се увеличава с времето.

Според източници на медията Борисов се е пенсионирал официално още на 1 декември 2023 г. Лидерът на ГЕРБ обаче не искал този факт да се коментира, тъй като изобщо не се възприемал като възрастен човек, въпреки че вече има три внучета.